10 Negara Paling Patriotik

“Tanah Bebas, Rumah Orang Berani”

Bendera Amerika terbang tinggi ke atas semua 50 negeri di A.S., tetapi beberapa bahagian negara kelihatan menghormati Old Glory sedikit lebih daripada yang lain.

Sekurang-kurangnya, itulah yang ditemukan oleh WalletHub dalam ranking terbaru negara-negara yang paling patriotik di negara ini. WalletHub menduduki setiap negeri menggunakan 13 pembolehubah di bawah dua payung yang luas. Yang pertama adalah pertunangan ketenteraan – yang termasuk perelis tentera rata-rata per kapita, veteran per kapita, personel tentera tugas per kapita dan bahagian orang dewasa dalam simpanan ketenteraan.

Yang kedua ialah penglibatan sivik – yang mengambil bahagian dalam bahagian negeri orang dewasa yang mengundi dalam pemilihan presiden yang paling baru-baru ini, jam sukarelawan per penduduk, percubaan dan penglibatan grand juri dan keperluan pendidikan civik, antara metrik lain.

Negara republik rata-rata didapati lebih patriotik daripada negara Demokratik rata-rata.

Massachusetts, New Jersey, Rhode Island, Illinois dan New York didapati sebagai negeri patriotik paling sedikit di negara ini, sementara hampir separuh daripada 10 teratas terletak di tenggara geografi Amerika.

10. Georgia

Kedudukan Penglibatan Ketenteraan: 4
Kedudukan Penglibatan Sivik: 41st

Hanya tiga negeri yang lebih tinggi daripada Georgia dalam segi penglibatan ketenteraan. Ia mempunyai jumlah purata tertinggi tentera pendaftar, tetapi ia kedudukan di antara 10 negara bahagian bawah untuk penglibatan sivik.

9. North Carolina

Kedudukan Penglibatan Ketenteraan: 6th
Kedudukan Penglibatan Sivik: 21hb

Walaupun ia hanya melewatkan 5 teratas untuk penglibatan ketenteraan, North Carolina telah mencukupi untuk membantunya meraih ke dalam 10 negara paling patriotik teratas walaupun statistik penglibatan sivik yang kurang memberangsangkan.

8. Washington

Kedudukan Penglibatan Ketenteraan: 14th
Kedudukan Penglibatan Sivik: 13th

Dinamakan sebagai presiden pertama Amerika, Washington adalah salah satu daripada negara yang lebih berorientasikan sukarelawan dalam 10 teratas, yang meningkatkan skor penglibatan siviknya. Hanya empat negeri yang tinggal di rumah bagi lebih banyak sukarelawan Peace Corps per kapita daripada Washington.

akan bersambung….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *