Najib hairan ekonomi negara tiba-tiba berubah. Najib sindir kerajaan PH.

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak hari ini menyindir kerajaan Pakatan Harapan (PH) yang menyatakan ekonomi negara berada dalam keadaan kukuh ketika ini.

Bekas Perdana menteri itu berkata beliau hairan dengan kenyataan dikeluarkan Menteri Kewangan, Lim Guan Eng itu, kerana sebelum Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU), PH kerap mendakwa ekonomi negara berada dalam keadaan krisis serta negara berkemungkinan muflis.

“Saya hairan betapa cepatnya ekonomi negara bertukar daripada kononnya dalam keadaan krisis dan gagal sebelum PRU-14, kepada keadaan ekonomi yang kuat dan kukuh.

“Cuma dua minggu lebih sahaja (sudah berubah)?,” katanya menerusi Facebook rasminya, hari ini.

Najib turut menyertakan pautan portal berita yang melaporkan kenyataan Guan Eng, semalam yang menegaskan ekonomi Malaysia kekal kukuh walaupun perlu penambahbaikan bagi keadaan fiskal semasa.

Sebelum ini, Guan Eng mengumumkan jumlah hutang dan liabiliti Kerajaan Persekutuan adalah berjumlah RM1.087 trilion atau 80.3 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) setakat 31 Disember 2017.

Katanya, jumlah itu merangkumi hutang rasmi Kerajaan Persekutuan RM686.8 bilion atau 50.8 peratus daripada KDNK, jaminan Kerajaan RM199.1 bilion atau 14.6 daripada peratus KDNK, serta pembayaran pajakan untuk projek Kerjasama Awam Swasta (PPP) seperti pembinaan sekolah, asrama, jalan raya, balai polis dan hospital berjumlah RM201.4 bilion atau 14.9 peratus KDNK.

Susulan pengumuman itu, Bursa Malaysia mengalami penurunan mendadak tiga hari berturut-turut berikutan reaksi keterlaluan​​​​​​​ terhadap paras hutang negara.

Terima kasih Guan Eng – Najib

KUALA LUMPUR: Kadar rasmi hutang Kerajaan Persekutuan berbanding Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) seperti diumumkan Kementerian Kewangan semalam disifatkan bertepatan perangkaan sebelum ini.

Hutang negara berkadar 50.8 peratus berbanding KDNK atau RM686.8 bilion itu sekali gus menolak dakwaan bahawa paras berkenaan mencapai 65 peratus atau RM1 trilion.

Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata kadar semasa hutang negara jauh lebih rendah jika dibandingkan dengan zaman pemerintahan awal Tun Dr Mahathir Mohamad, iaitu 103.4 peratus.

“Kerajaan terdahulu pimpinan Barisan Nasional (BN) mematuhi garis panduan laporan antarabangsa mengenai hutang awam seperti digariskan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) dan Bank Dunia. Justeru, perangkaan 50.8 peratus itu ialah pengukuran yang diterima secara universal.

“Oleh itu, saya gembira dengan tindakan Menteri Kewangan (Lim Guan Eng) yang akhirnya berterus terang mengenai hutang rasmi Kerajaan Persekutuan berkadar 50.8 peratus, bukan 65 peratus atau RM1 trilion seperti didakwa sebelum ini,” katanya menerusi entri di blog rasminya, NajibRazak.com, hari ini.

Beliau berkata, kewajipan lain seperti pelbagai jaminan tidak pernah dijadikan pengukuran rasmi dalam menentukan hutang kerajaan, malah dasar itu dilaksana ketika zaman pemerintahan Tun Dr Mahathir Mohamad.

Najib yang juga Ahli Parlimen Pekan berkata, pemberian jaminan sedemikian yang lazimnya jangka panjang dan disokong aset dengan kemampuan untuk menjana pendapatan, bertujuan untuk membantu segelintir entiti mengurangkan pembiayaan kos mereka.

“Perkongsian Awam Swasta (PPP) dan cagaran Inisiatif Pembiayaan Swasta (PFI) pula ialah perbelanjaan operasi, bukan hutang, selain amat diperlukan untuk kemudahan sosial seperti sekolah, balai polis, hospital serta universiti.

“Kerajaan terdahulu pimpinan BN sentiasa telus dan tidak pernah menyembunyikan semua perangkaan yang didedahkan Guan Eng, malah ia diterbitkan dalam laporan Jabatan Perbendaharaan, Bank Negara Malaysia, Jabatan Akauntan Negara dan Ketua Audit tanpa culas.

“Penganalisis pasaran, pakar ekonomi dan pelabur turut maklum dengan perangkaan ini, yang diperakui masih terkawal serta berupaya diuruskan seperti disahkan sendiri oleh Guan Eng.

“Oleh itu, kita tidak menyembunyikan hutang RM300 bilion atau memalsukan sebarang perangkaan seperti yang didakwa,” katanya.

Meskipun kebenaran mengenai kedudukan hutang negara kini diperincikan, Najib berkata, ia menyebabkan pasaran pertukaran saham merudum teruk minggu ini, mencakupi pola negatif untuk 14 hari berturut-turut dalam aliran modal asing.

Pertikaian itu, katanya, turut menyaksikan pelabur dan syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC) seperti Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Kumpulan Wang Amanah (Diperbadankan), Khazanah Nasional dan Tabung Haji mengalami kerugian.

“Saya harap dan berdoa menteri kerajaan Pakatan Harapan akan lebih berhati-hati dalam mengemukakan sebarang dakwaan pada masa depan,” katanya.

sumber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *